Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka letniego mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 paczka cukru wanilinowego lub ekstrakt z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- jagody mrożone lub świeże
Przygotowanie:
Produkty dzielimy na składniki mokre i suche. Składniki suche to mąka, proszek i cukry, a składniki mokre to mleko, olej i jajka. Wszystkie składniki suche mieszamy w misce i odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka lekko ubijamy, dodajemy do nich mleko, żółtka i olej, mieszamy. Wszystko wlewamy do składników suchych i porządnie mieszamy, aż masa stanie się gładka. Tak przygotowaną masę wlewamy do papilotek na 2/3 wysokości i do każdej babeczki wsypujemy łyżeczkę jagód. Z tego przepisu wychodzi 12 sporych muffinek. Muffinki pieczemy w 180 stopniach z dolną grzałką z termoobiegiem. Pieczemy około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Co myślisz o tym przepisie?