Składniki na biszkopt:
- 10 jaj
- niepełna szklanka mąki tortowej (szklanka 250ml)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-3 łyżki octu
-1 paczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ubić pianę, powoli dosypywać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i wymieszać. To dać do bialek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać mąki i kakao. Piec około 40-50 minut w 165 st z termoobiegiem.
Składniki na masę budyniową czekoladową:
0,5 litra mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki zwykłej maki, 1 kostka tłuszczu (250 g), 4 łyżki Nutelli, tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
300 ml mleka
zagotować, dodać cukier. W pozostałym mleku rozpuścić 2 łyżki mąki zwykłej i
ziemniaczanej . Wymieszany budyń dodać do gotującego się mleka, wymieszać,
zagotować i ostudzić. Tłuszcz utrzeć, dodawać po trochu wystudzony budyń, na
końcu dodać Nutellę i startą czekoladę.
Składniki na masę turkusową:
250ml mleka, 1 łyżka mąki zwykłej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 galaretka niebieska ( u mnie z jeżyn)
Przygotowanie:
Z mleka i mąk gotujemy budyń, do gorącego budyniu wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy, studzimy i ucieramy z margaryną.
Biszkopt przekroić 4 razy, nasączyć herbatą z wódką, przekładać masą czekoladową.
Na wierzch dać masę z galaretką. Na boki można dodać biszkopty lub posypać posypką, orzechami, migdałami, wiórkami kokosowymi...itp
piękny i pewnie bardzo smaczny!!
OdpowiedzUsuńdzięki laska :)
Usuń